Mier bolo zrejme iba slovo, Izrael zintenzívnil útoky na Gazu

21.11.2012 Celý región

Gaza 20. novembra (TASR) - Izrael dnes večer zintenzívnil útoky na pásmo Gazy, pričom ide zrejme o ich poslednú sériu pred prímerím, ktoré ukončí týždeň trvajúcu izraelskú ofenzívu na palestínskom území. Informovala o tom tlačová agentúra Associated Press (AP).

Bolo počuť mohutnú paľbu tankov rozmiestnených v južnom Izraeli a streľbu z delových člnov pri pobreží Gazy. Cieľ ich útokov zatiaľ nie je známy. Pri jednom z náletov zahynuli dvaja palestínski bratia vezúci sa na motocykli.

Izraelská armáda útoky nekomentovala.

Paľba prebiehala v čase pribúdajúcich signálov, že prímerie medzi židovským štátom a palestínskymi militantmi z hnutia Hamas je už blízko. Vysokopostavený predstaviteľ Hamasu vyhlásil, že dohoda sa uzavrie čoskoro, a izraelský premiér Benjamin Netanjahu povedal, že Izrael bude "ochotným partnerom" pri diplomatickom riešení konfliktu.

Izrael začal ofenzívu proti militantom v pásme Gazy, aby zastavil mesiace trvajúce raketové útoky na svoje mestá. Počas bojov prišlo o život viac ako 130 Palestínčanov, vrátane najmenej 30 detí a ďalších desiatok civilistov, a tiež štyria Izraelčania.
 
Netanjahu: Izrael chce dlhodobé riešenie krízy v Gaze
 
Izrael chce nájsť dlhodobé, diplomatické riešenie krízy v pásme Gazy, ale v prípade potreby nebude ani váhať vystupňovať svoju vojenskú operáciu proti palestínskym militantom. Vyhlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.

"Ak je možné dosiahnuť dlhodobé riešenie pomocou diplomatických prostriedkov, potom bude Izrael ochotným partnerom pre takéto riešenie," uviedol Netanjahu po rozhovoroch s generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-munom.

"Ale ak sa ukáže, že na zastavenie neustálej paľby raketami je potrebná ráznejšia vojenská akcia, Izrael nebude váhať a podnikne na obranu našich ľudí to, čo treba," dodal premiér židovského štátu.

USA zablokovali vyhlásenie Bezpečnostnej rady OSN o Gaze

Spojené štáty zablokovali vyhlásenie Bezpečnostnej rady OSN odsudzujúce eskalujúci konflikt medzi Izraelom a Palestínčanmi v pásme Gazy. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

"Návrh tlačového vyhlásenia neobsahoval pôvodnú príčinu súčasného vystupňovania situácie - neustále raketové útoky z Gazy na Izrael," uviedla hovorkyňa misie USA pri OSN Erin Peltonová.

"Dali sme jasne najavo, že budeme uvažovať nad akýmkoľvek krokom Bezpečnostnej rady, ak bude podporovať prebiehajúcu diplomaciu, smerujúcu k upokojeniu vystupňovaného násilia a trvalému riešeniu, ktoré ukončí raketové útoky na izraelské mestá a obnoví všeobecnejší pokoj," uviedla Peltonová. "Toto tlačové vyhlásenie však nevyzývalo na okamžité a trvalé zastavenie raketových útokov z Gazy na Izrael a neprispievalo konštruktívne k stanoveným cieľom. Nemohli sme preto s takýmto vyhlásením súhlasiť, bolo kontraproduktívne a neprijateľné," vysvetlila hovorkyňa americkej misie pri OSN.

Ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin už v pondelok informoval, že Spojené štáty robia v Bezpečnostnej rade "obštrukcie".

Nič nenaznačuje, že by sa malo dnes konať stretnutie rady o ruskom návrhu rezolúcie, ktorý vyzýva na zastavenie paľby a násilia, ďalej vyjadruje podporu medzinárodným a regionálnym vyjednávačom prímeria a tiež vyzýva Palestínčanov aj Izraelčanov na obnovenie celkových blízkovýchodných mierových rozhovorov.

Ruský návrh rezolúcie takisto neobsahuje otvorenú a jasnú zmienku o raketových útokoch Hamasu, ktoré minulý týždeň viedli k začatiu izraelských náletov v Gaze.

Izraelského vojaka zabila raketa z Gazy; zahynuli aj traja palestínski novinári

Izraelská armáda oznámila, že pri raketovom útoku na južný Izrael prišiel o život jej vojak. Armáda vo vyhlásení uviedla, že 18-ročný príslušník zahynul dnes popoludní.

Ide o prvé úmrtie v radoch izraelskej armády od minulotýždňovej stredy, keď židovský štát začal ofenzívu na palestínske pásmo Gazy, kde vládne militantné hnutie Hamas. Operácia je zameraná na zastavenie raketovej paľby z Gazy na Izrael.

Pri izraelskej ofenzíve prišlo o život 129 Palestínčanov, vrátane desiatok civilistov. Minulý týždeň zabila raketa troch izraelských civilistov, napísala v správe tlačová agentúra Associated Press (AP).

Šéf televíznej stanice al-Aksá hnutia Hamas oznámil, že izraelský nálet dnes pripravil o život dvoch palestínskych kameramanov po tom, čo ukončili prácu na reportáži v nemocnici Šifá v meste Gaza. Predstaviteľ zdravotníctva v Gaze zároveň informoval, že pri ďalšom nálete zahynul tretí palestínsky žurnalista. Správu priniesli tlačové agentúry AP a Reuters.

Zábery televízie al-Aksá z dnešného náletu zachytávajú vozidlo, ktoré pohlcujú plamene. Šéf televízie Muhammad Súraja uviedol, že auto malo označenie média.

Tretí žurnalista, ktorý pracoval ako programový riaditeľ stanice al-Kuds, zahynul dnes popoludní, keď jeho auto zasiahla raketa.

Izraelská armáda sa zatiaľ k týmto úmrtiam nevyjadrila. Nálety v rámci izraelskej ofenzívy v Gaze pokračovali dnes už siedmy deň. Cielené zabíjanie žurnalistov by bolo bezprecedentné, uvádza AP. Cez víkend zasiahli izraelské nálety dve sídla médií - jedno patrilo televízii al-Aksá a druhé inej stanici. Obe médiá sa pokladajú za prohamasovské.
 
Predstaviteľ Hamasu: Prímerie medzi Izraelom a Gazou sa odkladá

Predstaviteľ palestínskeho hnutia Hamas dnes oznámil, že prímerie s Izraelom sa odkladá, pretože izraelská vláda ešte musí odpovedať na návrhy. To naznačuje, že prímerie nevyhlásia skôr ako v stredu, uvádza agentúra Reuters.

"Izraelská vláda zatiaľ nezareagovala, takže tento večer neusporiadame tlačovú konferenciu a musíme čakať do zajtra," uviedol vysokopostavený líder Hamasu Izzat Rišk. "Prímerie sa odkladá, pretože čakáme na odpoveď izraelskej strany," dodal Rišk v krátkom telefonickom rozhovore pre Reuters.
 
Šéf OSN: Izraelská pozemná vojna v Gaze by viedla k tragédii
Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun "dôrazne varoval pred tým, aby Izrael začal pozemnú operáciu, ktorá by jednoznačne viedla k ďalšej tragédii". Oznámil to dnes hovorca svetovej organizácie Martin Nesirky, ktorého citovala tlačová agentúra Associated Press (AP).

Hovorca sprostredkoval vyjadrenie Pan Ki-muna novinárom v New Yorku na tlačovej telekonferencii po tom, ak šéf OSN absolvoval stretnutie s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom.

Pan Ki-mun sa nachádza v regióne Blízkeho východu, kde sa snaží upokojiť napätie, spôsobené izraelskou leteckou ofenzívou v pásme Gazy proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas.
 
 

Vyberte región